Wat is osteopathie?

Aanspreken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam zodat jij weer floreert
Maak een afspraak
i

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele onderzoek- en behandelwijze die zich richt op de bewegingsmogelijkheid van het lichaam. Voor een optimaal en klachtenvrij functioneren is het van belang dat de weefsels waaruit je lichaam is opgebouwd voldoende bewegingsvrijheid hebben. Leven is beweging. Het is een continu proces van groei en afbraak, vasthouden en loslaten. Al deze processen vinden zowel in de natuur om je heen, als in je eigen lichaam plaats. Voor groei, ontwikkeling en aanpassing aan de uitdagingen die het leven van ons vraagt zijn onder andere de juiste voeding, optimale vertering, opname van voedingsstoffen en uitscheiding van afvalstoffen van belang. Ook zijn de juiste aansturing en afstemming noodzakelijk. In het menselijk lichaam vinden deze processen plaats door middel van onze spieren, botten, bloed- en lymfevaten, fascia (vliezen), organen, hormonen, hersenen en zenuwen.

De osteopaat onderzoekt de bewegingsmogelijkheid van deze structuren en zoekt een verklaring voor deze bevindingen, in relatie tot uw hulpvraag. De mogelijke verklaringen vinden hun oorsprong in de embryologie, fysiologie, neurologie, psychologie en anatomie. Door deze holistische manier van onderzoeken en verklaren komt de osteopaat soms tot een oorzaak en behandeling van de klacht, op een geheel andere plek dan waar u de klacht ervaart.

Het doel van de behandeling is het bevorderen van de beweeglijkheid van de betrokken structuren en zodoende het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan te spreken. Zodat jij weer klachtenvrij kunt functioneren en je floreert!

i

Afspraak en consult

Na het telefonisch of online maken van een afspraak voor een osteopatische behandeling, krijgt u een digitale vragenlijst toegestuurd. Door het invullen van deze vragenlijst kan osteopaat Marie-Jeanne Nijdam zich voorbereiden op uw afspraak.

Tijdens het eerste consult wordt door u ingevulde vragenlijst doorgenomen. Ook stelt de osteopaat aanvullende vragen om een compleet beeld te kunnen vormen van u en uw klacht. Daarna volgt een gedegen manueel lichamelijk onderzoek. Hiermee vormt osteopaat Marie-Jeanne Nijdam een indruk van de beweeglijkheid van uw botten, spieren en organen. Ook krijgt zij zo een beeld van de doorbloeding en bezenuwing van de onderzochte structuren. Na het onderzoek legt de osteopaat u haar bevindingen uit in relatie tot uw klacht. Het is raadzaam eventuele aanvullende informatie in de vorm van MRI-uitslagen, bloeduitslagen en/ of röntgenfoto’s naar de intake-afspraak mee te nemen.

Indien extra onderzoek nodig is, zal de osteopaat altijd doorverwijzen naar de huisarts of specialist.

Behandeling en vervolg

Afhankelijk van uw klacht en de bevindingen uit het onderzoek kan de behandeling bestaan uit het toepassen van manuele technieken, coaching, voeding- en/of lifestyle-adviezen. Ook kunnen oefeningen aangeleerd worden om het effect van de behandeling te ondersteunen.

Na de intake en het onderzoek stelt osteopaat Marie-Jeanne Nijdam een behandelplan op. Om de kwaliteit van de behandelingen te waarborgen evalueren we tussentijds mondeling het effect van de behandeling op uw klacht.

Na de behandeling is het raadzaam dat u het de eerste 24 uur rustig aan doet (geen zware fysieke inspanningen) en voldoende water drinkt. Soms voelen mensen zich na de behandeling vermoeid of reageren zij emotioneler dan anders, dit is een normale reactie van het lichaam. Mocht u twijfelen dan kunt u altijd contact met Marie-Jeanne Nijdam opnemen.

 

Nijdam Osteopathie

Marie-Jeanne Nijdam is gediplomeerd osteopaat en staat geregistreerd bij de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF).

Maak een afspraak

Behandeling door een osteopaat wordt vaak als een opluchting ervaren voor klachten die blijven terugkeren en waarvoor geen oplossing mogelijk lijkt.

Bellen of appen:

Online afspraak maken

Gebruik de knop om online een afspraak te maken.

Hillegomstraat 12-14
1058 LS Amsterdam

Routebeschrijving

+31 6 24 94 96 40
mj@nijdam-osteopathie.nl

Nijdam Osteopathie is aangesloten bij: